Emaxis

Endpoint Detection and Response (EDR)

Wat is EDR?

Endpoint Detection and Response (EDR) is een cybersecurity benadering die zich richt op het monitoren, detecteren, en reageren op potentiële bedreigingen op endpoints, zoals apparaten en systemen. Deze geavanceerde software fungeert als een waardevolle detective en beschermer tegen diverse vormen van cyberaanvallen.

Hoe werkt EDR in de praktijk?

 1. Verzamelen van gegevens:
  EDR houdt constant bij wat er gebeurt op apparaten in een netwerk, zoals hun communicatie, actieve programma’s en systeemstatus.
 2. Analyseren:
  De verzamelde gegevens worden veilig naar een centraal EDR-platform gestuurd en meteen geanalyseerd. Hier wordt gezocht naar verdachte patronen, afwijkend gedrag en mogelijke bedreigingen.
 3. Reageren:
  Zodra verdacht gedrag wordt ontdekt, wordt dit meteen doorgestuurd naar het bijbehorende EPP, het systeem voor eindpuntbeveiliging. Dit systeem neemt onmiddellijk maatregelen, variërend van het isoleren van het getroffen apparaat tot het stoppen van verdachte processen.
 4. Forensische analyse:
  Alle geanalyseerde gegevens en bedreigingen worden opgeslagen voor toekomstig gebruik en forensische analyse. Dit helpt de software om beter te begrijpen hoe aanvallen plaatsvinden en ondersteunt bij het nemen van preventieve maatregelen. Samengevat gaat de EDR-software van het verzamelen van gegevens tot analyse en actie.

Waarom is EDR onmisbaar?

EDR-software is van cruciaal belang voor bedrijven om verschillende redenen:

 1. Wetgeving en databescherming:
  Het gebruik van EDR voldoet aan verschillende wet- en regelgeving met betrekking tot databescherming. Dit helpt bedrijven om te voldoen aan voorschriften en de bescherming van gevoelige informatie te waarborgen. Dit houdt namelijk verschillende soorten cyberaanvallen tegen zoals ransomware en spyware.
 2. Proactieve beveiliging:
  In tegenstelling tot traditionele antivirusprogramma’s, gaat EDR verder dan alleen reageren op bekende bedreigingen. Het anticipeert en voorkomt proactief nieuwe en onbekende aanvallen, waardoor gegevens veiliger worden opgeslagen en de kans op datalekken aanzienlijk wordt verminderd.

De toekomst van EDR

De toekomst van EDR-software belooft geavanceerde beveiliging met een verschuiving naar proactieve benaderingen. De verwachting is dat AI en machine learning nog meer verdacht gedrag zullen identificeren, terwijl integratie met threat intelligence de reactietijd op cyberaanvallen en andere digitale dreigingen zal verkorten.

Wist je dat een EDR oplossing ook standaard in onze digitale werkplek pakketten zit? Neem contact met ons op om jouw bedrijfsgegevens ook te beschermen met EDR.

Delen

Lees meer

Subscribe to our newsletter

Get updates and learn from the best

E-book 'De moderne werkplek' downloaden

Ga veilig hybride werken in 4 stappen.